Routebeschrijving Elberadweg

Van dag tot dag..

Beschrijving fietsroute Elberadweg

8-daagse fietsreis etappe Dresden – Magdeburg [267 km]

Om je een indruk te geven van de Elberadweg hebben we hieronder een 8-daagse route uitgestippeld van Dresden naar Magdeburg. Deze route wordt ook wel etappe 3 genoemd. Er zijn verschillende varianten waarbij je in verschillende plaatsen kunt overnachten. Bij deze fietsroute begin je in de mooie stad Dresden en eindigt je reis in het schitterende Magdeburg. De Elberadweg is in totaal ± 1.300 km lang en de Elbe ontspringt in het nationaal park Reuzengebergte in Tsjechië. Op een hoogte van 1.386 meter verzamelt het water zich via vele kleine bronbeekjes in een bron op de hoogvlakte.

Dag 1 –  Aankomst in Dresden

Voordat je op de fiets stapt, heb je ruimschoots de tijd om een stadswandeling te maken door Dresden, waarbij je langs alle hoogtepunten kunt gaan die de stad te bieden heeft. De eerste bezienswaardigheid van de wandeling is de Augustusbrücke, vanaf de brug heb je een fantastisch uitzicht over de oude stad van Dresden. Vanaf daar kun je doorlopen naar de Katholieke Hofkirche en de Theaterplatz. Heb je zin om even bij te komen, dan kan dat op een van de terrasjes langs het water of in het centrum met een lekker drankje.

Dresden
Ontdek bij aankomst deze prachtige historische stad gelegen in voormalig Oost-Duitsland
Pilnitz kasteel in Dresden
Operahuis Semperoper Dresden
Vorige slide
Volgende slide

Dag 2 – Rondrit naar Pirna 54 km

Vandaag staat er een fietsroute op de planning waarbij je start in Dresden en langs de Elbe fietst richting Pirna. Eenmaal aangekomen in Pirna, steek je de Elbe over naar het middeleeuwse centrum. Hier heb je de mogelijkheid om terug te keren naar Dresden per S-Bahn of per boot. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om via de andere oever terug te fietsen naar Dresden, waarbij je door de koninklijke tuinen van de Großer Garten fietst voordat je weer in Dresden aankomt.

Pirna
Schilderachtig stadje langs de Elbe, omgeven door betoverend landschap.
Barokke tuin großsedlitz
Tourboot over de Elbe
Vorige slide
Volgende slide

Dag 3 – Van Dresden naar Riesa 56 km

Langs de Elbe rivier fiets je naar de bekende porseleinstad Meißen, waar je al van een afstand de indrukwekkende 10de-eeuwse burcht en de dom ziet staan. In het tweede deel van de route fiets je door het brede rivierdal richting Riesa. Daar maak je de oversteek naar het stadje met een pontje, waar je bij je nieuwe hotel aankomt.

Riesa
Cultureel stadje langs de Elbe met historische charme en industrie.
Oude stad van Riesa
Vorige slide
Volgende slide

Dag 4 – Van Riesa naar Torgau 53 km

Langs de rechteroever fiets je naar Mühlberg, waar een klein maar goed bewaard centrum rondom een 13de-eeuws klooster te vinden is. Na het oversteken van de Elbe fiets je verder langs de linkeroever naar Belgern, dat met haar prachtige marktplein een geschikte plek is voor een pauze. Vervolgens fiets je over landelijke wegen naar Torgau, waar je langs het indrukwekkende slot Hartenfels fietst en uiteindelijk aankomt op het fraaie marktplein van Torgau.

Torgau
Schilderachtig stadje aan de Elbe, rijke Renaissance-geschiedenis en monumenten.
Kasteel Schloss in Torgau
Vorige slide
Volgende slide

Dag 5 – Van Torgau naar Lutherstadt Wittenberg 57 of 70 km

Tot aan Dommitzsch fiets je voornamelijk over geasfalteerde wegen door een uitgestrekte rivierlandschappen. Vervolgens brengt de Elberadweg je door een bosrijk gebied naar Pretzsch. Bij Pretzsch maak je gebruik van de pont om de oversteek naar de andere kant van de Elbe te maken. Daarna volg je de meanderende Elbe op enige afstand naar Elster. Op dit punt kun je ervoor kiezen om de route in te korten door de trein te nemen of een andere optie is om te blijven fietsen naar Lutherstadt Wittenberg.

Lutherstadt Wittenberg
Beroemd om Reformatiegeschiedenis en historische architectuur
De lutherstadt in Wittenberg
Brug over de Elbe
Sculptuur van Lucas Cranach in Wittenberg
Vorige slide
Volgende slide

Dag 6 – Van Lutherstadt Wittenberg naar Dessau 38 km

Met deze korte etappe kun je gemakkelijk je dag vullen. Je fietst langs de linkeroever van de Elbe naar Wörlitz, waar je het prachtige Gartenreich Dessau-Wörlitz betreedt. De rit eindigt in Dessau, vlak bij het nieuwe Bauhaus Museum. Als je wil, kun je nog acht kilometer fietsen via het Bauhaus en de Meisterhäuser naar een prachtige Bauhaus Locatie aan de Elbe.

Dessau
Dessau betovert met Bauhaus-erfgoed, groene parken en culturele pracht.
Paleis en de kerk van Dessau
Peter en Paul kerk in Dessau
Bauhaus
Vorige slide
Volgende slide

Dag 7 – Van Dessau naar Magdeburg 36 of 88 km

Via de dijk en de parkachtige bossen van Großkühnau fiets je naar Aken, waar je met een pont de Elbe oversteekt. Vervolgens vervolg je je fietstocht door uitgestrekte bosrijke natuurgebieden. Bij Barby heb je de mogelijkheid om dit historische stadje te bezoeken via een oude spoorbrug. Vanaf Pretzien volg je de dijk kilometerslang. Nadat je de Alte Elbe bent overgestoken, fiets je door een park en uiteindelijk over de Elbufer Promenade naar de Dom van Magdeburg. Omdat de gehele route van Dessau naar Magdeburg behoorlijk lang is, kun je ervoor kiezen om de dag te beginnen met een treintransfer naar Gommern. Dit biedt je de mogelijkheid om de route iets te verkorten en de afstand op die manier te overbruggen.

Magdeburg
Magdeburg, met zijn gotische kathedraal en rijke geschiedenis
Kathedraal van Magdeburg
Magdeburg uitzicht over de Elb
Bauhaus
Vorige slide
Volgende slide

Dag 8 – Vertrek

Na afloop van de fietstocht heb je de mogelijkheid om per trein terug te reizen naar Dresden of direct naar huis. Je kunt ook ervoor kiezen om met de auto terug te gaan, afhankelijk van hoe je op locatie bent gekomen.