Elbe Highlights

De parels langs de Elberoute

Bezienswaardigheden langs de Elbe

Langs de prachtige rivier de Elbe zijn er talloze bezienswaardigheden en attracties te ontdekken. Dresden, de hoofdstad van Saksen, is een absolute must-see met zijn betoverende barokke architectuur, waaronder de wereldberoemde Frauenkirche en het prachtige Zwinger-paleis. Verder stroomopwaarts ligt Meißen, bekend om zijn porseleinproductie en het imposante Albrechtsburg-kasteel. De historische stad Wittenberg is nauw verbonden met de Reformatie en heeft bezienswaardigheden zoals het Lutherhaus en de Slotkerk. Kortom, genoeg te ontdekken en te zien! 

Magdeburg

Magdeburg is een charmante stad in Duitsland die veel te bieden heeft aan toeristen. Met een rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur en een bruisende culturele scene is Magdeburg een ideale bestemming. Bezoekers kunnen de majestueuze Dom van Magdeburg bewonderen, wandelen langs de schilderachtige oevers van de rivier de Elbe en genieten van moderne architectuur in de Groene Citadel. De stad biedt ook een scala aan culturele evenementen, theaters en musea om van te genieten. Of het nu gaat om het verkennen van historische bezienswaardigheden, genieten van de groene omgeving of onderdompelen in de levendige sfeer, Magdeburg is een geweldige bestemming voor toerisme.

Albrechtsburg

Albrechtsburg is een historisch kasteel dat gelegen is in de stad Meissen, dat ligt vlakbij Dresden. Het is het oudste kasteel van Duitsland dat nog steeds in zijn oorspronkelijke staat verkeert. Het werd gebouwd in de 15e eeuw en diende als een residentie voor de heersers van het Huis Wettin. Albrechtsburg is vooral bekend vanwege de Meissner porseleinfabriek die zich binnen het kasteel bevindt en waar het beroemde Meissner-porselein wordt geproduceerd. Het kasteel is een belangrijke toeristische attractie en biedt bezoekers de mogelijkheid om de historische zalen, tentoonstellingen en de prachtige architectuur te verkennen.

Moritzburg

Slot Moritzburg was misschien wel de mooiste waterburcht van Saksen. Het kasteel is vernoemd naar hertog Maurits en is gebouwd in 1542. In 1723 werd het Slot verbouwd voor Augustus de Sterke tot barok kasteel met een grote vijver en een park. Er zijn een aantal schatten die te ontdekken zijn onder andere de vele jachttrofeeën, sierlijke vergulde leren wandtapijten en de feather room.

Gartenreich Dessau-Wörlitz

Gartenreich Dessau-Wörlitz is een uniek cultuurlandschap gelegen in de regio Dessau-Roßlau in Duitsland. Het Gartenreich Dessau-Wörlitz werd in de late 18e eeuw ontworpen en aangelegd. Het resultaat was een harmonieuze combinatie van tuinen, bossen, waterwegen, kunstmatige eilanden en bruggen. Een van de hoogtepunten van het Gartenreich Dessau-Wörlitz is het Wörlitzer Park, een uitgestrekt landschapspark dat centraal staat in het tuinrijk. Het park is bezaaid met prachtige beelden, romantische bruggen, pittoreske eilanden en het beroemde neoclassicistische kasteel Wörlitz. Het is een plek waar bezoekers kunnen wandelen, fietsen, varen en de schoonheid van de natuur kunnen ervaren.

Altstadt van Wittenberg

De Altstadt van Wittenberg, gelegen in de stad Wittenberg, is het historische centrum van de stad en een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Het is een charmante en goed bewaard gebleven oude binnenstad met een rijke geschiedenis. Langs de geplaveide straten van de Altstadt vind je prachtige vakwerkhuizen, schilderachtige pleinen en charmante cafés en restaurants. Het is een plek waar geschiedenis tot leven komt, en je kunt er dwalen door smalle steegjes en genieten van de unieke sfeer van een middeleeuwse stad. Naast de historische architectuur biedt de Altstadt van Wittenberg ook verschillende musea, waaronder het Lutherhaus, het Cranach-Haus en het Melanchthon-Haus.

Kasteel van Wittenberg

Het Kasteel van Wittenberg, ook bekend als het Lutherhaus, is een historisch kasteel gelegen in de stad Wittenberg. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de middeleeuwen, maar onderging door de eeuwen heen verschillende renovaties en uitbreidingen. Tegenwoordig functioneert het Kasteel van Wittenberg als een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van Maarten Luther. Het museum biedt inzicht in het leven en werk van Maarten Luther. Het is een plek van historisch en cultureel belang, en het herinnert ons aan de impact die Maarten Luther en de Reformatie hebben gehad op de religieuze en politieke geschiedenis van Europa.

Zwinger-paleis

Het Zwinger-paleis is een prachtig barokpaleis gelegen in Dresden. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 18e eeuw en is ontworpen door architect Matthäus Daniel Pöppelmann. Het paleis heeft een indrukwekkende architectuur en bestaat uit een centraal binnenplein omringd door vier vleugels. De vleugels zijn voorzien van prachtige paviljoens en galerijen, die versierd zijn met beelden, fonteinen en weelderige tuinen. Het Zwinger-paleis is een iconisch symbool van Dresden en trekt jaarlijks talloze bezoekers. Het is een plek waar geschiedenis, architectuur en kunst samenkomen, waardoor het een onmisbare bezienswaardigheid is voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis.

Frauenkirche

De Frauenkirche, gelegen in het historische centrum van Dresden, is een opmerkelijke kerk met een rijke geschiedenis. De oorspronkelijke Frauenkirche werd gebouwd in de 18e eeuw. Helaas werd de kerk verwoest tijdens het bombardement op Dresden in de Tweede Wereldoorlog. Het herstelproces omvatte het zorgvuldig verzamelen en hergebruiken van originele stenen en materialen waardoor de kerk zijn authentieke uitstraling behield. Vandaag de dag is de Frauenkirche een populaire toeristische attractie en een symbool van vrede en verzoening. Met zijn indrukwekkende koepel en het prachtige interieur trekt het bezoekers van over de hele wereld. Binnen in de kerk kunnen bezoekers genieten van de sfeer en de prachtige kunstwerken bewonderen.

Semperoper

De Semperoper, gelegen in Dresden, is een beroemd operagebouw dat bekend staat om zijn prachtige architectuur en uitstekende akoestiek. Het gebouw is vernoemd naar zijn architect, Gottfried Semper, en werd oorspronkelijk gebouwd in 1841. Na een brand in 1869 werd het herbouwd en na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog onderging het verdere renovaties. Tegenwoordig is de Semperoper een belangrijk cultureel centrum en biedt het een podium voor tal van operavoorstellingen. Met een capaciteit van ongeveer 1.300 zitplaatsen trekt het jaarlijks duizenden bezoekers over de hele wereld.

Bauhaus Museum

Het Bauhausmuseum werd in 2019 geopend en is voor het eerst een speciale ruimte ontworpen voor de Bauhaus Dessau Foundation om een uitgebreide tentoonstelling te huisvesten. De collectie van het museum bestaat uit ongeveer 50.000 exposities. Het museum bevindt zich in het centrum van Dessau en beschrijft het Bauhaus als een levendige plek waar kunst experimenten plaatsvonden. De werken zijn te zien in verschillende tentoonstellingen, waaronder de Bauhaus Experimental Site. Het museum is openbaar toegankelijk en biedt als open podium ruimte voor kunst en theater.
Hamburg

Reisaanbod

Boek je fietsreis langs de Elberadweg. De meeste Elbe-fietsreizen duren 8 dagen maar ze zijn er ook van 11 of 13 dagen. 
Fietser met een routekaart

Routebeschrijving

8 daagse fietsroute van dag tot dag uitgebreid beschreven. Deze fietstocht begint in Dresden en eindigt in Magdeburg.