Etappes Elberadweg

4 Etappes langs de Elbe

Verschillende etappes Elberadweg

De Elberadweg is ± 1.300 km lang en is opgedeeld in vier verschillende etappes. Deze prachtige fietsroute volgt de loop van de rivier de Elbe en biedt fietsers een gevarieerd landschap en culturele bezienswaardigheden langs de route. Het is een populaire keuze voor fietsliefhebbers die van langeafstandsfietstochten houden.

Etappe 1

Van Vrchlabi (Tsjechië) – Praag (Tsjechië)

De fietstocht begint in het kleine stadje Vrchlabí, dat in het noorden van Tsjechië ligt. Van daaruit fiets je 35 km naar Dvur Kralove, een stad omgeven door prachtige natuurlijke landschappen. De volgende route is 41 km lang en heeft als bestemming Hradec Kralove, de hoofdstad van de regio Oost-Bohemen. De derde route van deze etappe is 37 km lang en eindigt in Pardubice, een stad gelegen aan de Elbe. Vanaf Pardubice fiets je 56,5 km door het vlakke stroomdal van de Elbe naar de stad Kolín. De volgende route is 28,5 km lang en leidt naar het middeleeuwse stadje Nymburk. De laatste etappe van deze reis is 58 km lang en brengt je naar de hoofdstad van Tsjechië, de stad Praag. 
Praag
Praag - Charles bridge

Etappe 2

Van Praag (Tsjechië) – Dresden

Deze etappe begint in de historische hoofdstad van Tsjechië, waar veel te beleven is. Vanaf Praag fiets je door naar de stad Melnik, die op 57 km afstand ligt. Eenmaal aangekomen kun je genieten van de mooie stad. De tweede fietstocht is 50 km lang en heeft als bestemming Litomerice, deze stad ligt op de plaats waar de rivier Eger uitmondt in de Elbe. Vanaf Litomerice fiets je 30 km door naar de stad Decin, die aan de Elbe ligt. Als je er geen genoeg van kunt krijgen, kun je ook nog 11 km doorfietsen naar het plaatsje Benesov via een zijriviertje van de Elbe. Eenmaal aangekomen kun je twee mooie kastelen bezoeken op het stadsplein en daarna weer terugkeren naar Decin. De volgende bestemming is Pirna, dat op 46 km afstand ligt van Decin. De laatste fietsroute heeft als bestemming Dresden, dat de hoofdstad is van de Duitse deelstaat Saksen.
Dresden
Dresden

Etappe 3

Van Dresden – Magdeburg

Etappe 3 begint in het mooie Dresden, waar je een prachtige wandeling kunt maken door de binnenstad met historische bezienswaardigheden zoals de Zwinger en de Frauenkirche. De eerste fietstocht heeft als bestemming Meißen, dat op 25 km afstand ligt van Dresden. Vanuit Meißen fiets je langs de Elbe naar de stad Riesa, die in totaal 35 km verderop ligt. De derde route van deze etappe eindigt in Torgau, dat op 45 km afstand ligt en aan de Elbe ligt. De volgende bestemming is Wittenberg, dat zich op 65 km afstand van Torgau bevindt. Dessau is de volgende halte, op slechts 30 km fietsen. Eenmaal aangekomen in Dessau, kun je zeker een kijkje nemen bij het Dessau-Wörlitz tuinenrijk, dat deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed. Deze route leidt je naar Magdeburg, tevens de eindbestemming van deze etappe, en deze fietstocht is 85 km lang.
Magdeburg - De Dom
Magdeburg - Dom St. Mauritius & Katharina

Etappe 4

Van Magdeburg – Cuxhaven

Deze fietsetappe begint in Magdeburg, en je fietst van daaruit 30 km naar Burg, waar je zeker nog even kunt genieten van het mooie oude centrum en de vele monumenten. De volgende fietstocht heeft als bestemming Tangermünde en is in totaal 40 km lang. De derde route van deze etappe leidt je naar Havelberg, dat 50 km fietsen is vanaf Tangermünde. Gartow am See is de volgende bestemming, op 38 km afstand, en eenmaal aangekomen in Gartow am See is een bezoek aan kasteel Gartow zeker de moeite waard. De volgende geplande fietsroute is 78 km lang en heeft als bestemming Hitzacker. De zesde route van deze etappe is 55 km lang en brengt je naar Lauenburg, dat aan de Elbe ligt. Het is ook zeker de moeite waard om de jachthaven van Lauenburg even te bezoeken. De volgende bestemming is Hamburg, waar de fietsroute 55 km lang is. Vanaf Hamburg fiets je 56 km naar Glückstadt, dat ook wel bekend staat als de Duitse haringstad. De laatste fietstocht van deze etappe brengt je naar Cuxhaven, dat op 58 km fietsafstand van Glückstadt ligt. Het is ook zeker de moeite waard om even naar de haven van Cuxhaven te fietsen, die ook wel de Citymarina wordt genoemd.
Cuxhaven
Cuxhaven - Citymarina

Wat is het mooiste deel van de Elberadweg?

Het mooiste deel van de Elberadweg is etappe 3. Dit deel van de Elberadweg biedt geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen. De route loopt van Dresden naar Maagdenburg waar je onderweg kunt genieten van bezienswaardigheden als de Altstadt van Wittenberg of de prachtige tuinen, bossen, waterwegen, kunstmatige eilanden en bruggen van Gartenreich Dessau-Wörlitz. Langs de Elbe heb je verschillende plaatsen langs de oever waar je even kunt stoppen om te genieten van het mooie uitzicht. Ook kom je langs de plaatsen Meißen, Wittenberg en Dessau die allemaal prachtige coulissen bieden voor urenlang fietsplezier. 

Hamburg

Reisaanbod

Boek je fietsreis langs de Elberadweg. De meeste Elbe-fietsreizen duren 8 dagen maar ze zijn er ook van 11 of 13 dagen. 
Fietser met een routekaart

Routebeschrijving

8 daagse fietsroute van dag tot dag uitgebreid beschreven. Deze fietstocht begint in Dresden en eindigt in Magdeburg.